علت بی خوابی نوزاد چیست؟ کمخوابی و بیخوابی نوزاد از مشکلاتی است که اغلب والدین با آن مواجه میشوند. به دلیل بی خوابی نوزاد، پدر و مادرها نیز با کمبود خواب و در نتیجه افت انرژی در طول روز مواجه میشوند و نمیتوانند به خوبی از فرزند خود نگهداری کنند. بی خوابی نوزاد میتواند دلایل متعددی داشته باشد که والدین میتوانند با آگاهی از این عوامل و انجام تکنیکها و راهکارهای مناسب، فرزند خود را به راحتی بخوابانند. در ادامه با ما همراه باشید تا دلایل متعدد بی خوابی و کم خوابی نوزاد را همراه با راههای حل آن برایتان شرح دهیم. همچنین کمک گرفتن از یک فرد متخصص میتوانید کیفیت خواب نوزاد خود را افزایش دهید. برای کسب اطلاعات در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
منبع : علت بی خوابی نوزاد
دلایل عمده بی خوابی نوزاد
از مهمترین دلایل بی خوابی نوزاد میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
1. تشنگی و گرسنگی
تغذیه نوزاد باید هر چند ساعت یکبار تمدید شود، چرا که شیر مادر به سرعت هضم شده و نوزاد مجددا گرسنه میشود. حتی در شرایطی که نوزاد به صورت مرتب به وسیله شیر مادر تغذیه شود نیز ممکن است در طول شب احساس گرسنگی کند. همچنین نوزادانی که از غذاهای کمکی استفاده نمیکنند یا در حال رشد هستند، ممکن است در طول شب بارها و بارها در اثر گرسنگی بیدار شوند.
رشد ناگهانی کودک به طور معمول در طی دورههای ۷ روزگی،۶ هفتگی، ۳ ماهگی، ۶ ماهگی و ۹ ماهگی اتفاق میافتد. بنابراین اگر در این سنین کودک شما بیش از حد بی قرار است و دائماً گریه میکند، احتمالا گرسنه است. اگر کودک شما به وسیله شیر خشک تغذیه میشود، بهتر است مقدار مصرف آن را افزایش دهید و اگر کودک از شیر مادر تغذیه میشود نیز باید میزان آن به اندازه کافی باشد. اگر نوزاد شما بالای ۶ ماه دارد، بهتر است در طول روز مقداری آب جهت تامین آب مورد نیاز بدن و رفع تشنگی به او بدهید. البته جهت خوراندن آب به نوزاد کمتر از ۶ ماه حتماً با پزشک مربوطه مشورت نمایید.
2. علت بی خوابی نوزاد | وجود بیماری
بروز برخی از مشکلات و بیماریهای جسمی باعث بد خواب شدن نوزاد میگردد. در بسیاری از موارد بیماریهایی نظیر سرماخوردگی، سرفه، معده درد و… باعث میشوند نوزاد نتواند به راحتی بخوابد. علاوه بر بیماریهای ذکر شده، مشکلاتی نظیر بیماری کولیک و دندان درد نیز از دلایل مهم بی خوابی نوزاد به شمار میرود.
3. اضطراب جدایی
نوزادانی که در سنین ۶ الی ۸ ماهگی هستند، معمولا اضطراب جدایی از پدر و مادر را تجربه میکنند و در بسیاری از موارد این اضطراب تا سن ۵ سالگی نیز با کودک همراه است. بنابراین توصیه میشود که در این سن نوزاد را بیشتر به خود نزدیک کرده و تا هنگام خواب، اتاق او را ترک نکنید تا نوزاد احساس امنیت کند.
4. سن کم
نوزادانی که در حال سپری کردن دوماهه اول زندگی خود هستند، معمولا در طول شبانه روز حدود ۱۲ الی ۱۸ ساعت میخوابند. اما به این نکته توجه داشته باشید که این ساعات به صورت منقطع بوده و هر بار نوزاد تنها ۵ الی ۶ ساعت میخوابد. بنابراین اگر شما نیز در طول شب با بیداریهای گاه و گاه نوزاد مواجه هستید، به هیچ عنوان نگران نباشید چرا که این روند کاملا طبیعی است. در ۹ ماهگی نوزاد تمام طول شب را به راحتی میخوابد.
5. علت بی خوابی نوزاد | تغییر در برنامه خواب
نوزاد تازه متولد شده از الگوی چرخه شب و روز پیروی نمیکند. در واقع ساعت زیستی داخلی بدن نوزاد در حال شکل گیری است. بنابراین نوزاد احتیاج دارد که در طول روز ۲ الی ۳ بار چرت روزانه را تجربه کند. عدم خواب کافی در طول روز باعث خستگی بیش از حد نوزاد شده و پیامدهایی همچون بی خوابی و کم خوابی در طول شب را به دنبال دارد.
6. بی خوابی در اثر ترس از تاریکی
بسیاری از کودکان و نوزادان از تاریکی وحشت دارند و نمیتوانند به راحتی بخوابند. در چنین شرایطی بهتر است که اتاق نوزاد حتی هنگام خواب نیز روشنایی داشته باشد.
7. سایر عوامل بی خوابی نوزاد
از دیگر عوامل بیخوابی نوزاد میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
-سرو صدای محیط و آشفتگی محل خواب نوزاد
-کثیف بودن پوشک و مرطوب بودن آن
-هیجان و خستگی زیاد
-عدم داشتن خواب عمیق
-داشتن مشکلاتی نظیر آپنه و انسداد تنفسی در هنگام خواب
-آلرژی، آسم و…
-بی خوابی در اثر مصرف داروهای خاص
برای آگاهی بیشتر درباره نشانه های سلامت نوزاد کلیک کنید.
راهکارهای مناسب جهت رفع مشکل بی خوابی نوزاد
جهت رفع مشکل بی خوابی نوزاد بهتر است در وهله اول ریشه مشکل را پیدا کرده و سپس در جهت رفع آن اقدام نمایید. پیدا کردن نوع مشکل نوزاد به شما کمک میکند که در درمان بی خوابی نوزاد نتیجه رضایت بخشی را کسب کنید. مواردی که در ادامه به آن میپردازیم از جمله راهکارهای معمول برای رفع بی خوابی محسوب میشوند:
1. برطرف کردن سرماخوردگی
در صورتی که نوزاد سرما خورده و عفونت تنفسی دارد، ممکن است در اثر سرفه یا احتقان بیدار شود. بنابراین جهت بهبود چنین وضعیتی، توصیه میشود یک مرطوب کننده هوا مانند بخور در اتاق کودک نصب نمایید.
2. علت بی خوابی نوزاد | رفع درد معده
در شرایطی که نوزاد در اثر نفخ یا سایر موارد دچار درد معده شده است، مالیدن آب گیاه آنغوزه میتواند کارگشا باشد. در صورتی که معده درد نوزاد طولانی شد، حتما به یک متخصص مراجعه نمایید.
3. عدم چرت روزانه
نوزاد نیاز دارد در طول روز کمی بخوابد و نداشتن چرت روزانه از عوامل مهم بی خوابی میباشد. بنابراین سعی کنید با در آغوش گرفتن و بغل کردن کودک کاری کنید که نوزاد به مدت یک الی دو ساعت در طول روز بخوابد.
4. رفع اضطراب جدایی
همان طور که اشاره شد، استرس و اضطراب ناشی از جدایی نیز ممکن است باعث بیخوابی کودک در طول شب شود. شما میتوانید با انجام رفتارهای مناسب سن و شخصیت کودک، به او کمک کنید تا میزان استرس و اضطراب خود را کاهش دهد. نوازش کردن و صحبت کردن با کودک به صورت بسیار آرام و دلنشین، به کودک این اطمینان را میدهد که او را ترک نمیکنید. همچنین توصیه میشود تا زمانی که نوزاد به طور کامل نخوابیده، اتاقش را ترک نکنید. برای حل اضطراب جدایی کودک میتوانید از کمک یک فرد متخصص بهرهمند شوید.
5. علت بی خوابی نوزاد | رفع ترس از تاریکی
در بسیاری از موارد تاریکی و ترس ناشی از آن باعث بد خوابی و بی خوابی کودک میگردد. در چنین شرایطی بهتر است یک چراغ خواب ملایم در اتاق او بگذارید.
بیشتر بخوانید : از خواب پریدن نوزاد | پریدن مکرر دست و پای نوزاد در خواب
سایر مواردی که به شما کمک میکند کودک خود را بهتر بخوابانید به شرح زیر هستند:
1. قبل از خواب به خوبی نوزاد را تغذیه نموده تا کاملا سیر شود.
2. ارتباط چشمی با کودک نداشته باشید. چراکه ارتباط چشمی باعث هیجان کودک شده و بیخوابی را به دنبال دارد.
3. تخت کودک را از وجود اسباب بازیها و وسایل دست و پاگیر مانند ملحفه اضافی، اسباب بازی نوک تیز و پنبهای پاکسازی نمایید. چرا که این وسایل ممکن است باعث اختلال در تنفس نوزاد شود.
4. حمام کودک به وسیله آب گرم
5. استفاده از روغنهای خوشبو کننده طبیعی مانند گلاب باعث افزایش آرامش اتاق کودک میشود.
6. نوازش کودک قبل از خواب
برای دریافت مشاوره در زمینه نوزاد و کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
مهمترین عوامل بی خوابی نوزاد چیست؟
از مهمترین عوامل بی خوابی نوزاد میتوان به گرسنگی و تشنگی، تغییر در برنامه خواب، ترس از تاریکی، دل درد و یا بیماری دیگری مانند سرماخوردگی اشاره کرد.
چگونه بی خوابی نوزاد برطرف میشود؟
برای این کار باید ریشه بی خوابی را پیدا کرده و سعی در برطرف کردن آن نمایید. همیشه نوزادتان را سیر کنید و یک چراغ خواب با نور ملایم در اتاق بگذارید تا از تاریکی نترسد. اگر دل درد دارد آن را برطرف نمایید؛ توجه کنید پرخوری بیش از حد نیز میتواند باعث دل درد و بی خوابی نوزاد شود.
منبع : علت بی خوابی نوزاد
:: برچسبها:
علت بی خوابی نوزاد ,
:: بازدید از این مطلب : 301
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0